Namen, het rijk van de toerist

De stad van Namen, soms ook Nameur genoemd in het Waals of “Namur la belle” (Namen de schone) is een toeristische trekpleister die gegroeid is met de voeten in het water sedert de Aduatuques, via de Romeinen tot heden ten dage. Een parel, getuige van de geschiedenis, ingeplant aan de samenvloeiing van waterlopen en met evenveel contrasten. Haar rijk patrimonium in het stadscentrum : haar oude voorname herenhuizen, haar kathedraal, haar musea, haar kerken, haar schouwburg, haar belfort, haar diverse pleinen en vestingen.. getuigen van een contrastrijk verleden  van een bourgeoise stad, gelegen in de schaduw van haar Citadel. Deze laatste is erkend als uitzonderlijk patrimonium van het Waals Gewest en herinnert aan vele eeuwen van militaire architectuur en strategische hebzucht. Napoleon had haar trouwens « De mierennest van Europa » herbenoemd.

luchtfoto van de citadel
Luchtfoto van de Citadel

Artiesten en veroveraars hebben er verbleven. Allen hebben er niet van gehouden, maar elkeen is er naar toe gegaan om, met hun literatuur of schilderwerk, hun adelbrieven doorheen de Geschiedenis na te laten en hun aanwezigheid in de stad te vereeuwigen. De bezoeker zal in Namen aan zijn trekken komen met de talrijke activiteiten, aangeboden gedurende het hele jaar. Misschien geeft hij de voorkeur aan eenvoudig rondslenteren in de oude stad, langs de kaaien,…ofwel genieten van de bezoeken in de onmiddellijke omgeving, welke overvloeit van uitstekende bestemmingen. De natuurlijke charmes van de Namenaar kruiden zich met een algemeen goed humeur, een gastronomie van grote allure en met een karaktervol patrimonium, dat ardense dorpen afwisselt met steden van kunst en geschiedenis.(…)

Namen Kabelbaanstation
Namen Kabelbaanstation
Namen Kabelbaanstation in Terra Nova
Namen Kabelbaanstation in Terra Nova
Kabelbaanstation van Namen
Kabelbaanstation van Namen

Sinds 8 mei 2021 is het mogelijk om de Naamse kabelbaan te nemen vanaf de Place Maurice Servais in het hart van de stad of vanaf de Esplanade van de Citadel. De kabelbaan overspant de Samber en hangt over de vestingmuren van de Citadel om 650 meter verderop, op een hoogte van 103 meter, te landen. Een reis van ongeveer 3-4 minuten die de burgers zal vervoeren, zwevend tussen hemel en aarde.

De voormalige kabelbaan, gebouwd in 1956 en geopend op 31 maart 1957, was een toeristisch vervoermiddel dat de onderkant van de Citadel verbond met de Belvedère, langs de Mosan-zijde van de Citadel. Het werd in maart 1997 om veiligheidsredenen gesloten. In 2013 startte de stad Namen een haalbaarheidsstudie om de beste locatie voor de bouw van de nieuwe kabelbaan te bepalen. De Sambriaanse kant van de Citadel werd gekozen.

Dit is het land van tradities, mythes en legendes. De provincie Namen biedt dus een zeer gevuld toeristisch programma, dat opgemaakt wordt door de Federatie voor Toerisme van de provincie. Het is ook het land van de RAVeL-routes (Autonoom Netwerk van Wandel- en Fietspaden — Réseau Autonome des Voies Lentes) voor wandel- of fietstochten, het land voor fervente klimmers, voor speleologen die de ingewanden van de aarde willen verkennen in grotten en holen, voor boottochten tussen Frankrijk en Duitsland,… allemaal omkaderd door mensen die hun vak door en door kennen.

namurtourisme.be

Toeristische trein van de Citadel
Toeristische trein van de Citadel
Het bezoekerscentrumvan de Citadel van Namen
Het bezoekerscentrumvan de Citadel van Namen
De ondergrond van de Citadel van Namen
De ondergrond van de Citadel van Namen
De Kelders van Grafé Lecocq
De Kelders van Grafé Lecocq
Werkplaats van Guy Delforge - Parfum van Namen
Werkplaats van Guy Delforge – Parfum van Namen
Werkplaats van Guy Delforge - Parfum van Namen
Werkplaats van Guy Delforge – Parfum van Namen
Op zoek naar utopia, een werk van Jan Fabre dat algemeen bekend staat als "De Schildpad"
Op zoek naar utopia, een werk van Jan Fabre dat algemeen bekend staat als “De Schildpad”
Beklimming
Beklimming
Het recreatiepark Reine Fabiola
Het recreatiepark Reine Fabiola
Riksja in Namen
Riksja in Namen
De Namourette
De Namourette
Henri Hallet haven
Henri Hallet haven
Paddle op de Sambre
Paddle op de Sambre
het kantoor van de havenmeester
Het kantoor van de havenmeester
Nautisch steekspel
Nautisch steekspe