Namen, stad en provincie

De provincie Namen is ideaal gelegen. Ze beslaat 3600 km2, meer dan een vijfde van Wallonië en een tiende van het Belgisch koninkrijk. De provincie is opgedeeld in 38 gemeentes. Eén daarvan draagt dezelfde naam als de provincie en is haar hoofdstad.

De stad Namen ligt op amper 60 km van Brussel en speelt zelf ook een belangrijke rol op het internationaal en Europees politiek toneel, naast haar opdracht als regionale hoofdstad.

De tuinen van het Hôtel de Ville met uitzicht op de Waalse fresco
De tuinen van het Hôtel de Ville met uitzicht op de Waalse fresco
De Elysette, hoofdkwartier van de Waalse regering
Het Elysette, de zetel van de Waalse Regering
Waals Parlement
Het Waals Parlement
Waals Parlement
De binnenkant van het Waals Parlement
Provinciaal paleis
Het Palais provincial

Hoofdstad en Waals

In 1986 wordt de stad Namen de hoofdstad van Wallonië. Vandaag is Namen de zetel van het Waals Parlement en de Waalse Regering, van ministeriële kabinetten en van het gewestbestuur. Elk ondernemingsproject van formaat moet hier dus langs. Het is een heus knooppunt van alle diensten en productieve krachten van Wallonië. Namen concentreert alle nuttige contacten om een project tot een goed einde te brengen.

Kern en knooppunt

Namen is een verkeersknooppunt van eerste rang. De snelwegen die structuur geven aan Noordwest-Europa kruisen elkaar hier op vier hoofdassen:

  • de E411 van noord naar zuid: Brussel – Luxemburg – Straatsburg – Bazel,
  • de E42 die oost en west met elkaar verbindt,van Keulen tot Parijs,
  • de E420-N5 die de link tussen Charleroi en Reims is,
  • de Route Charlemagne die Parijs dichter bij Aken brengt.

En dat is nog niet alles. Het station van Namen, het grootste passagiersstation van Wallonië en een belangrijke as voor het vrachtvervoer, is een spoorwegenknooppunt van gewicht, waarop de Waalse As en de Thalys (TGV/HST-lijn) steunen, zodat Namen amper twee uur en zevenentwintig minuten van Parijs verwijderd is.

Namen ligt op de samenvloeiing van de Maas, met zijn capaciteit van 9000 ton, en de Samber met zijn capaciteit van 1350 ton. Het is dus de kern van de Europese netwerken van bevaarbare waterwegen die de haven Antwerpen, het Rijnbekken en Frankrijk met elkaar verbinden.

Het snelwegnetwerk
Het snelwegnetwerk
treinstation
treinstation
Woonboot op de Samber, aan de voet van de citadel
De Sambre – een waterweg van 1350 ton

Vlieghavens op een zucht

vlucht
vlucht

Namen bevindt zich op enkele tientallen minuten van grote luchthavens in het hart van Europa, die zowel in goederentransport als in passagiersvervoer gespecialiseerd zijn:

  • Brussels Airport 50′
  • Charleroi Brussels South 25′
  • Liège Airport 40′
  • Luxemburg 90′