Namen, innovatief
Echt gebied van innovatie, Namen blijft zich ontwikkelen op alle gebieden (mobiliteit, erfgoed, cultuur, toerisme, afvalbeheer, enz.). De « Smart City » of slimme stad breidt zijn product en dienstenaanbod voortdurend uit om aan de behoeften van zijn burgers te voldoen. In 2021, Namen integreert de UNESCO Creative Steden Netwerken in het creatieve veld « Digitale Kunst ». Het is de eerste Belgische stad die zich bij dit netwerk aansluit.
Le KIKK
KIKK is een internationaal festival voor digitale en creatieve cultuur met meer dan 25000 bezoekers uit 46 verschillende landen. Het festival onderzoekt de economische en artistieke implicaties van nieuwe technologieën. Op het kruispunt van technologie, visual arts, muziek, architectuur, design en interactieve media is KIKK vandaag op internationaal vlak een toonaangevend evenement.
Les lieux de créativité
Trakk
TRAKK, een initiatief met de steun van de Europese Unie (FEDER) en Wallonië, is een Waalse creatieve hub, een ruimte voor multidisciplinaire co-creatie ter bevordering van creatieve projecten op het hele Naamse grondgebied. Het is het resultaat van de samenwerking tussen verschillende partners: het BEP, KIKK, Ressourcerie en de UNamur. De doelstelling is om Naamse projecten en bedrijven samen te brengen om succesvolle creatieve en innovatieve projecten te ontwikkelen.
In het kader van het Europees Fonds is BEP begonnen met de bouw van een nieuw gebouw, nog groter en beter aangepast, om er de diensten van de creatieve hub onder te brengen, maar daarnaast ook start-ups op zoek naar gebruiksklare infrastructuur. Als locatie werd gekozen voor de oude sporthal van de UNamur, op een steenworp van het stadscentrum. Het project is een investering van 4 miljoen euro en zal half 2019 in gebruik worden genomen.
Gastronomy Lab
Het Smart Gastronomy Lab is een Living Lab, een multidisciplinaire structuur voor co-creatie, prototyping en gebruikerstests. Het SGL wil de gebruiker de kans geven om mee aan de bron te staan van voedingsinnovatie en hem betrekken bij elke stap van de ontwikkeling van een nieuw product of een nieuw project. Door te experimenteren met gastronomie en nieuwe technologieën kan de gebruiker producten, diensten of hulpmiddelen creëren die zijn aangepast aan zijn reële behoeften.
Het NAMUR INTELLIGENTE ET DURABLE (NID)
Het NID is ontworpen als platform voor uitwisseling en communicatie rond het thema duurzame stedelijke inrichting. De doelstellingen zijn het meer toegankelijk en aantrekkelijk maken van deze complexe materie door grappige en educatieve evenementen te organiseren.
Stedelijke inrichting tonen, deze zo precies mogelijk documenteren voor bezoekers, werkstukken en pedagogische brochures opstellen, het woord geven aan verschillende spelers de samen de stad vorm geven … Dit soort activiteiten wordt georganiseerd door het Pavillon de l’Aménagement Urbain om het grote publiek te laten kennismaken met de evolutie van Namen en al zijn projecten.
Le Pavillon
Het Belgisch paviljoen van de Wereldtentoonstelling van Milaan werd geprijsd voor haar design en haar innoverende materialen. Het Paviljoen, ingeplant op de majestueuze site van de Citadel, werd ontworpen door Patrick Genard, een architect van Naamse origine. De structuur van 2500 m² zal beheerd worden door de ploeg van het Kikk Festival en ambieert een uitstalraam te zijn voor de Waalse nieuwe technologieën en innovatie.
NAMUR INTELLIGENTE ET DURABLE (NID) Een plaats waar burgers en technologie elkaar ontmoeten, een soort van ambassade voor de innovatiecapaciteit van de stad.